Ustavni sud Republike Srpske, na osnovu člana 115. Ustava Republike Srpske, člana 37. stav 1. tačka a) i člana 61. stav 1. tačka d) Zakona o Ustavnom sudu Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 104/11 i 92/12), na sjednici održanoj 17. jula 2024. godine,  d o n i o  je

 

R J E Š E Nj E

 

Ne prihvata se inicijativa za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti Odluke o davanju saglasnosti za cijepanje parcele (“Službeni glasnik Opštine Šekovići” broj 17/22).

 

O b r a z l o ž e nj e

 

Matija Žepinić, Velemir Marković i Siniša Jovičić, svi iz Šekovića, koje zastupaju punomoćnici Rade Krstinić i Nemanja Zirojević, advokati iz Bijeljine, dali su Ustavnom sudu Republike Srpske prijedlog za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti Odluke o davanju saglasnosti za cijepanje parcele („Službeni glasnik Opštine Šekovići“ broj 17/22), a koji je, na osnovu člana 4. stav 1. Zakona o Ustavnom sudu Republike Srpske (''Službeni glasnik Republike Srpske'' br. 104/11 i 92/12),  Sud tretirao kao inicijativu. U inicijativi se navodi da ne postoji pravni osnov za donošenje osporene odluke jer važeći Regulacioni plan ne predviđa navedeno cijepanje, zbog čega je Opština Šekovići donošenjem tog akta izašla iz okvira svoje nadležnosti. Po mišljenju davaoca inicijative, u konkretnom slučaju, saglasnost za cijepanje parcele može dati samo Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove. Dalje ističu da je nejasan razlog cijepanja parcele s obzirom na to da je na njoj izgrađena saobraćajna infrastruktura, čija namjena nije promijenjena planskim aktom. Takođe ukazuju da u pripremi i donošenju ove odluke nisu učestvovali Pravobranilaštvo Republike Srpske i Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, niti je od tih organa zatraženo stručno mišljenje,  iako se radi o javnom dobru „ulici“, pa je donošenjem osporene odluke narušena odredba člana 108. Ustava Republike Srpske i odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o stvarnim pravima, zbog čega predlažu da Sud utvrdi da osporena odluka nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom.

Osporenu Odluku o davanju saglasnosti za cijepanje parcele broj 01-022-129/22 od 29.12.2022. godine („Službeni glasnik Opštine Šekovići“ broj 17/22) donijela je Skupština opštine Šekovići na osnovu člana 39. stav 1. tačka 13. Zakona o lokalnoj samoupravi Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 97/16, 36/19 i 61/21) i člana 31. Statuta opštine Šekovići („Službeni glasnik Opštine Šekovići“ broj 10/17). Ovom odlukom daje se saglasnost za cijepanje parcele broj k.p. 300/20 upisane u List nepokretnosti broj: 738/33 za k.o. Šekovići grad po načinu korišćenja označena kao „Ulica“ u svojini Opštine Šekovići u dijelu 1/1, radi vođenja postupka za usklađivanje katastarskog stanja zemljišta sa faktičkim stanjem (tačka I). Odlukom je nadalje određeno da će se nakon cijepanja novonastala parcela u površini od cca 60 m2 (konačna površina utvrdiće se nakon cijepanja) uknjižiti kao svojina Opštine Šekovići sa 1/1 dijela i upisati u odgovarajući List nepokretnosti za k.o. Šekovići grad sa načinom korišćenja „Ulica“ (tačka II). Tačkom III izreke odluke je određeno da se za izvršenje i sprovođenje ove odluke zadužuje načelnik Opštine Šekovići i Pravobranilaštvo Republike Srpske, sjedište zamjenika Vlasenica, te da ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Opštine Šekovići“ (tačka IV).

U postupku razmatranja inicijative Sud je imao u vidu da prema članu 115. Ustava Republike Srpske Ustavni sud odlučuje o saglasnosti zakona, drugih propisa i opštih akata sa Ustavom i o saglasnosti propisa i opštih akata sa zakonom.

Imajući u vidu pravnu prirodu i sadržinu ove odluke, Sud je ocijenio da ona nema karakter opšteg pravnog akta čiju ustavnost i zakonitost, saglasno članu 115. Ustava, ocjenjuje Ustavni sud. Naime, osporena odluka ima karakter pojedinačnog, a ne opšteg akta, jer se odnosi na konkretnu nepokretnost, koja je ovom odlukom definisana kao katastarska parcela, označena kao k.p. br. 300/20, upisana u List nepokretnosti broj 738/33 k.o. Šekovići grad, sa pravom svojine Opštine Šekovići sa 1/1 dijela.

Slijedom navedenog, Sud je na osnovu člana 37. stav 1. tačka a) Zakona o Ustavnom sudu Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“ br. 104/11 i 92/12) odlučio da zbog nenadležnosti ne prihvati ovu inicijativu.

Ovo rješenje Ustavni sud je donio u sastavu: predsjednik Suda mr Džerard Selman  i sudije: Vojin Bojanić, Svetlana Brković, Amor Bukić, Zlatko Kulenović, prof. dr Radomir V. Lukić, prof. dr Ivanka Marković, prof. dr Darko Radić i akademik prof. dr Snežana Savić.

 

 

                                                                                                    PREDSJEDNIK

                                                                                                   USTAVNOG SUDA

 

                                                                                                 Mr Džerard Selman

 

 

Broj: U-72/23                                                                           

17. jul 2024. godine