Ustavni sud Republike Srpske, na osnovu člana 115. Ustava Republike Srpske, člana 37. stav 1. tačka d) i člana 61. stav 1. tačka d) Zakona o Ustavnom sudu Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“ br. 104/11 i 92/12), na sjednici održanoj dana 25. septembra 2024. godine, d o n i o  j e

R J E Š E Nj E

Ne prihvata se inicijativa za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti Odluke o pokretanju stečajnog postupka nad dužnikom „Hamdo Group“ d.o.o. Sokolac broj: 8/23 od 27. januara 2023. godine, koju je donio v.d. Nadzornog odbora Akcionarskog društva za preradu drveta „Nova Romanija“ a.d. Sokolac.                                                                             

O b r a z l o ž e nj e

Hamdo Abdulkarim, sa stalnim boravkom u Sarajevu, koga zastupa Jasmin Starčević, advokat iz Sarajeva, dao je Ustavnom sudu Republike Srpske (u daljem tekstu: Sud) inicijativu, pogrešno označenu kao prijedlog, za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti Odluke o pokretanju stečajnog postupka nad dužnikom „Hamdo Group“ d.o.o. Sokolac broj: 8/23, koju je 27. januara 2023. godine donio v.d. Nadzornog odbora Akcionarskog društva za preradu drveta „Nova Romanija“ a.d. Sokolac. Citirajući član 7. Zakona o javnim preduzećima („Službeni glasnik Republike Srpske“ br. 75/04 i 78/11) i član 32. Statuta a.d. „Nova Romanija“ Sokolac, koje odredbe su poslužile kao osnov za donošenje osporene odluke, te ukazujući na propuste u radu redovnih sudova u postupcima koji se tiču predmetnog stečajnog postupka, kao i nezakonitosti u radu „v.d. Uprave i v.d. Nadzornog odbora a.d. Nova Romanija Sokolac“, davalac inicijative naglašava potrebu da Sud ocijeni ustavnost i zakonitost osporene odluke.

Na traženje Suda, u spis ovog predmeta je dostavljena punomoć kojom je davalac inicijative ovlastio navedenog advokata da podnese predmetnu inicijativu Sudu. S obzirom na to da je iz punomoći vidljivo da je davalac inicijative državljanin Sirije, a da iz inicijative proizlazi da je istu dao kao fizičko lice, Sud je zatražio da isti dostavi uvjerenje o državljanstvu Bosne i Hercegovine. Takođe, Sud je, predostrožnosti radi, od davaoca inicijative, a putem advokata, zatražio da, ukoliko smatra da je njegov podnesak (inicijativa/prijedog) ovom sudu podnesen u ime „Hamdo Group“ d.o.o. Sokolac, tj. na osnovu ovlašćenja Hamde Abdulkarima kao zakonskog zastupnika, Sudu dostavi punomoć te vrste.

Postupajući prema nalogu Suda davalac inicijative je, putem advokata, dostavio Sudu podnesak u kome se ističe da je inicijativu podnio kao fizičko lice, na osnovu člana 4. Zakona o Ustavnom sudu Republike Srpske, te da nema državljanstvo Bosne i Hercegovine, kao i da nije zakonski zastupnik „Hamdo Group“ d.o.o. Sokolac, nad kojim je otvoren stečajni postupak. Takođe navodi da ima odobren stalni boravak u Bosni i Hercegovini, kao i da je „rješavanje državljanstva“ u toku.  Smatrajući da su ispunjeni zakonski uslovi za postupanje ovog suda, kao saosnivač „Hamdo Group“ d.o.o. Sokolac, odnosno kao fizičko lice koje ima neposredan pravni interes da podnese „inicijativu/prijedlog“ Sudu,  predlaže da Sud nastavi sa postupkom bez odlaganja.

Analizirajući podnesenu inicijativu Ustavni sud je, kao prethodno pitanje u ovom predmetu, razmotrio pitanje postojanja ovlašćenja stranog državljanina za iniciranje postupka pred Ustavnim sudom Republike Srpske.

Naime, da bi se ustavnosudski spor mogao voditi potrebno je utvrditi da li davalac inicijative ima procesnopravni položaj učesnika u postupku, odnosno subjekta ovlašćenog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti. 

Ustavom Republike Srpske je utvrđeno: da svako ima pravo na jednaku zaštitu svojih prava u postupku pred sudom i drugim državnim organom i organizacijom (član 16. stav 1); da stranci imaju ljudska prava i slobode utvrđene ustavom i druga prava utvrđena zakonom i međunarodnim ugovorima (član 44); da svako može dati inicijativu za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti, da postupak pred Ustavnim sudom mogu bez ograničenja pokrenuti predsjednik Republike, Narodna skupština i Vlada, a ostali organi, organizacije i zajednice pod uslovima utvrđenim zakonom, da Ustavni sud može i sam pokrenuti postupak za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti (član 120. st. 2, 3. i 4. Ustava Republike Srpske, dopunjen Amandmanom XLII na Ustav). 

Saglasno navedenim ustavnim odredbama, Ustavni sud smatra da je pravo iniciranja pokretanja postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti propisa Republike Srpske, rezervisano isključivo za domaća pravna i fizička lica. Dakle, prema ocjeni ovog suda, strana pravna i fizička lica nemaju ustavnu legitimaciju za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti bilo kojeg propisa Republike Srpske, po bilo kom osnovu.

Stoga je Ustavni sud ocijenio da u konkretnom slučaju ne postoje procesne pretpostavke za odlučivanje po podnesenoj inicijativi, te je na osnovu člana 37. stav 1. tačka d) Zakona o Ustavnom sudu Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“ br. 104/11 i 92/12) odlučio da datu inicijativu ne prihvati.

Na osnovu izloženog odlučeno je kao u izreci ovog rješenja.

Ovo rješenje Ustavni sud je donio u sastavu: predsjednik Suda mr Džerard Selman  i sudije: Vojin Bojanić, Svetlana Brković, Amor Bukić, Zlatko Kulenović, prof. dr Radomir V. Lukić, prof. dr Ivanka Marković, prof. dr Darko Radić i akademik prof. dr Snežana Savić.

 

 

                                                                                  PREDSJEDNIK

                                                                                 USTAVNOG SUDA

 

                                                                                Mr Džerard Selman

Broj: U-29/24                                                                       

25. septembar 2024. godine