Уставни суд Републике Српске, на основу члана 115. Устава Републике Српске, члана 57. тачка а) и члана 61. став 1. тачка б) Закона о Уставном суду Републике Српске („Службени гласник Републике Српске“ бр. 104/11 и 92/12), на сједници одржаној 17. јула 2024. године,  д о н и о  ј е

 

Р Ј Е Ш Е Њ Е 

 

Обуставља се поступак за оцјењивање уставности и законитости Тарифног броја 1. Тарифе комуналних такса која је саставни дио Одлуке о комуналним таксама („Службени гласник Града Лакташи“ број 12/22).

 

О б р а з л о ж е њ е

 

„Моcart“ d.о.о. Бања Лука поднио је Уставном суду Републике Српске приједлог за оцјењивање уставности и законитости Тарифног броја 1. Тарифе комуналних такса која је саставни дио Одлуке о комуналним таксама („Службени гласник Града Лакташи“ број 12/22) (у даљем  тексту: Одлука), коју је донијела Скупштина Града Лакташи. Предлагач сматра да је оспорено нормирање у супротности са одредбама члана 5. ал. 1. и 4. и одредбама чл. 62, 63, 68. и 108. став 1. Устава Републике Српске, као и са одредбама члана 8. Закона о пореском систему („Службени гласник Републике Српске“ бр. 62/17 и 110/20 - Одлука Уставног суда Републике Српске) и одредбама чл. 3. и 7. Закона о комуналним таксама („Службени гласник Републике Српске“ бр. 4/12, 123/20 и 119/21). У приједлогу се наводи да је оспореним Тарифним бројем 1. Тарифе комуналних такса Одлуке утврђена висина комуналне таксе за истицање рекламних натписа, искључиво на основу дјелатности пословног субјекта који истиче рекламни натпис, што је по мишљењу предлагача, супротно Уставу и Закону. Даље се наводи да дјелатност пословног субјекта не може бити ваљан критеријум за одређивање комуналне таксе за истицање рекламе, због чега су, у конкретном случају, износи комуналне таксе одређени  произвољно, без вођења рачуна о поштовању начела еквивалентности из члана 8. Закона о пореском систему. Истичући да свака врста непореског давања, у конкретном случају комунална такса, мора кореспондирати вриједности добијеној у јавним добрима или услугама за које се иста плаћа, предлагач наводи да вриједност противуслуге или користи за истицање рекламе не може бити одређена на основу дјелатности пословног субјекта, већ на основу врсте рекламног објекта, његових димензија, количине, односно на основу објективних критеријума који дозвољавају пословном субјекту да се одлучи на који начин ће се рекламирати у зависности од његових финансијских могућности и реалних потреба. У вези са тим у приједлогу се наводи и то да неусловљеност висине комуналне таксе обимом јавне противуслуге и стечене користи од истицања рекламе доводи до неоправданих диспропорција у износима таксе коју плаћају пословни субјекти, те да таксени обвезник зависно од врсте дјелатности коју обавља плаћа исти износ комуналне таксе, без обзира на врсту истакнуте рекламе. У приједлогу се такође наводи да је прописивање комуналне таксе у оспореном тарифном броју тарифе Одлуке супституција раније укинуте комуналне таксе на истицање пословног имена која је брисана чланом 1. Закона о измјенама Закона о комуналним таксама („Службени гласник Републике Српске“ број 119/21), због чега је оно у супротности са чланом 3. Закона о комуналним таксама. Закључно, предлагач наводи да је оспореним нормирањем, супротно уставном начелу владавине права, доведена у питање поузданост законске норме и прекршен принцип тржишне привреде из члана 5. Устава, јер су давања привредних субјеката по овом основу потпуно различита за различите привредне субјекте, без обзира на стварну корист коју су стекли.

У одговору на приједлог који је Суду доставила Скупштина Града Лакташи оспоравају се наводи предлагача и истиче да је Скупштина Града Лакташи у складу са својим законским овлашћењима из члана 2. став 1. и члана 7. ст. 1. и 2. Закона о комуналним таксама донијела оспорену одлуку о комуналним таксама, чији је саставни дио Тарифа комуналних такса. У одговору се такође наводи да је одредбом члана 7. став 2. предметног закона прописано да се комунална такса може одредити зависно, између осталог, и од врсте дјелатности, због чега су неосновани наводи предлагача о неуставности и незаконитости оспорене одредбе, као и наводи о непоштовању начела еквивалентности, јер утврђени обвезник може да се рекламира на неограниченим рекламним површинама, различитим врстама рекламних површина, односно простора који се налазе на објекту у коме обавља дјелатност, а јавно добро, односно услуга коју обвезник добија плаћањем комуналне таксе је остварена тим могућностима при рекламирању. Такође се наводи да су неосновани наводи о повреди уставних гаранција из члана 5. Устава Републике Српске, јер се Скупштина Града Лакташи приликом доношења и формулисања одлуке о комуналним таксама кретала у границама законских овлашћења из члана 7. став 2. Закона о комуналним таксама, који предвиђа да се комуналне таксе могу утврдити у различитој висини, зависно од врсте дјелатности. Доносилац оспореног акта у одговору наводи да другачије уређење предметне материје није уставноправно релевантно, јер само по себи не подразумијева да је оспорена одлука у супротности са Уставом и законом, као и да незадовољство предлагача оспореном одлуком може бити само предмет нормативне процедуре, а не предмет оцјене уставности и законитости. 

Одлуку о комуналним таксама („Службени гласник Града Лакташи“ број 12/22) донијела је Скупштина Града Лакташи на основу члана 2. став 1. и члана 7. Закона о комуналним таксама („Службени гласник Републике Српске“ број 4/12, 123/20 и 119/21), члана 39. став 2. тачка 10. Закона о локалној самоуправи („Службени гласник Републике Српске“ број 97/16, 36/19 и 61/21) и члана 34. став 2. тачка 10. Статута Града Лакташи („Службени гласник Града Лакташи“ број 5/22). Овом одлуком утврђују се обвезници, врста, висина, рокови, начин плаћања, поступак утврђивања и ослобађање од обавезе плаћања комуналне таксе на подручју Града Лакташи (члан 1).  Саставни дио ове одлуке је Тарифа комуналних такса, којом је у оспореном Тарифном броју 1. прописано да се за постављање рекламних објеката, као и осталих натписа, ознака или цртежа, изузев пословног имена, који се налазе на објекту, просторијама пословног субјекта, односно у оквиру простора или на простору гдје се дјелатност обавља, а видљиви су са јавних површина у смислу члана 5. ове одлуке, у складу са врстом дјелатности која се рекламира или оглашава, а коју пословни субјекти обављају, утврђују годишњи износи комуналне таксе за пословне субјекте у прописаним износима, а према дјелатностима које су таксативно наведене у овом тарифном броју.

Разматрајући поднесени приједлог, Суд је констатовао да је након подношења приједлога Скупштина Града Лакташи донијела Одлуку о измјенама Одлуке о комуналним таксама („Службени гласник Града Лакташи“ број 1/24). Чланом 5. ове одлуке измијењен је у цијелости Тарифни број 1. Тарифе комуналних такса Одлуке о комуналним таксама („Службени гласник Града Лакташи“ број 12/22) на начин да су измијењене врсте дјелатности, као и висина таксе за одређене дјелатности које се рекламирају или оглашавају, а које пословни субјекти обављају, у складу са којима се утврђују прописани годишњи износи комуналне таксе.

Имајући у виду наведено, односно да  је у току поступка пред овим судом оспорени Тарифни број 1. Тарифе комуналних такса поменуте Одлуке о комуналним таксама измијењен у цијелости, те да садржај оспореног тарифног броја више није идентичан ономе који је важио у вријеме подношења приједлога, Суд је на основу члана 57. тачка а) Закона о Уставном суду Републике Српске („Службени гласник Републике Српске“ бр. 104/11 и 92/12) обуставио поступак за оцјењивање уставности и законитости  Тарифног броја 1. Тарифе комуналних такса која је саставни дио Одлуке о комуналним таксама („Службени гласник Града Лакташи“ број 12/22), цијенећи истовремено да није потребно донијети одлуку због тога што нису отклоњене посљедице неуставности, односно незаконитости. 

На основу изложеног Суд је одлучио као у изреци овог рјешења.

Ово рјешење Уставни суд је донио у саставу: предсједник Суда мр Џерард Селман и судије: Војин Бојанић, Светлана Брковић, Амор Букић, Златко Куленовић, проф. др Радомир В. Лукић, проф. др Иванка Марковић, проф. др Дарко Радић и академик проф. др Снежана Савић.

 

 

                                                                                                ПРЕДСЈЕДНИК

                                                                                               УСТАВНОГ СУДА

 

                                                                                              Мр Џерард Селман

 

Број: У-68/23

17. јул 2024. године