Уставни суд Републике Српске, на основу члана 115. Устава Републике Српске, члана 37. став 1. тачка а) и члана 61. став 1. тачка д) Закона о Уставном суду Републике Српске („Службени гласник Републике Српске“ број 104/11 и 92/12), на сједници одржаној 17. јула 2024. године,  д о н и о  је

 

Р Ј Е Ш Е Њ Е

 

Не прихвата се иницијатива за покретање поступка за оцјењивање уставности и законитости Одлуке о давању сагласности за цијепање парцеле (“Службени гласник Општине Шековићи” број 17/22).

 

О б р а з л о ж е њ е

 

Матија Жепинић, Велемир Марковић и Синиша Јовичић, сви из Шековића, које заступају пуномоћници Раде Крстинић и Немања Зиројевић, адвокати из Бијељине, дали су Уставном суду Републике Српске приједлог за покретање поступка за оцјењивање уставности и законитости Одлуке о давању сагласности за цијепање парцеле („Службени гласник Општине Шековићи“ број 17/22), а који је, на основу члана 4. став 1. Закона о Уставном суду Републике Српске (''Службени гласник Републике Српске'' бр. 104/11 и 92/12),  Суд третирао као иницијативу. У иницијативи се наводи да не постоји правни основ за доношење оспорене одлуке јер важећи Регулациони план не предвиђа наведено цијепање, због чега је Општина Шековићи доношењем тог акта изашла из оквира своје надлежности. По мишљењу даваоца иницијативе, у конкретном случају, сагласност за цијепање парцеле може дати само Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове. Даље истичу да је нејасан разлог цијепања парцеле с обзиром на то да је на њој изграђена саобраћајна инфраструктура, чија намјена није промијењена планским актом. Такође указују да у припреми и доношењу ове одлуке нису учествовали Правобранилаштво Републике Српске и Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове, нити је од тих органа затражено стручно мишљење,  иако се ради о јавном добру „улици“, па је доношењем оспорене одлуке нарушена одредба члана 108. Устава Републике Српске и одредбе Закона о локалној самоуправи и Закона о стварним правима, због чега предлажу да Суд утврди да оспорена одлука није у сагласности са Уставом и законом.

Оспорену Одлуку о давању сагласности за цијепање парцеле број 01-022-129/22 од 29.12.2022. године („Службени гласник Општине Шековићи“ број 17/22) донијела је Скупштина општине Шековићи на основу члана 39. став 1. тачка 13. Закона о локалној самоуправи Републике Српске („Службени гласник Републике Српске“ број 97/16, 36/19 и 61/21) и члана 31. Статута општине Шековићи („Службени гласник Општине Шековићи“ број 10/17). Овом одлуком даје се сагласност за цијепање парцеле број к.п. 300/20 уписане у Лист непокретности број: 738/33 за к.о. Шековићи град по начину коришћења означена као „Улица“ у својини Општине Шековићи у дијелу 1/1, ради вођења поступка за усклађивање катастарског стања земљишта са фактичким стањем (тачка И). Одлуком је надаље одређено да ће се након цијепања новонастала парцела у површини од цца 60 м2 (коначна површина утврдиће се након цијепања) укњижити као својина Општине Шековићи са 1/1 дијела и уписати у одговарајући Лист непокретности за к.о. Шековићи град са начином коришћења „Улица“ (тачка ИИ). Тачком ИИИ изреке одлуке је одређено да се за извршење и спровођење ове одлуке задужује начелник Општине Шековићи и Правобранилаштво Републике Српске, сједиште замјеника Власеница, те да ова одлука ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у „Службеном гласнику Општине Шековићи“ (тачка ИВ).

У поступку разматрања иницијативе Суд је имао у виду да према члану 115. Устава Републике Српске Уставни суд одлучује о сагласности закона, других прописа и општих аката са Уставом и о сагласности прописа и општих аката са законом.

Имајући у виду правну природу и садржину ове одлуке, Суд је оцијенио да она нема карактер општег правног акта чију уставност и законитост, сагласно члану 115. Устава, оцјењује Уставни суд. Наиме, оспорена одлука има карактер појединачног, а не општег акта, јер се односи на конкретну непокретност, која је овом одлуком дефинисана као катастарска парцела, означена као к.п. бр. 300/20, уписана у Лист непокретности број 738/33 к.о. Шековићи град, са правом својине Општине Шековићи са 1/1 дијела.

Слиједом наведеног, Суд је на основу члана 37. став 1. тачка а) Закона о Уставном суду Републике Српске („Службени гласник Републике Српске“ бр. 104/11 и 92/12) одлучио да због ненадлежности не прихвати ову иницијативу.

Ово рјешење Уставни суд је донио у саставу: предсједник Суда мр Џерард Селман  и судије: Војин Бојанић, Светлана Брковић, Амор Букић, Златко Куленовић, проф. др Радомир В. Лукић, проф. др Иванка Марковић, проф. др Дарко Радић и академик проф. др Снежана Савић.

 

 

                                                                                                    ПРЕДСЈЕДНИК

                                                                                                   УСТАВНОГ СУДА

 

                                                                                                 Мр Џерард Селман

 

 

Број: У-72/23                                                                           

17. јул 2024. године