Ustavni sud Republike Srpske, na osnovu člana 115. Ustava Republike Srpske, člana 57. stav b) i člana 61. stav 1. tačka b), Zakona o Ustavnom sudu Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“ br. 104/11 i 92/12), na sjednici održanoj 26. juna 2024. godine, d o n i o  je 

 

R J E Š E Nj E

 

Obustavlja se postupak za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti člana 69. Kolektivnog ugovora „Mtel“ a.d. Banja Luka („Službeni list „Mtel“ a.d. Banja Luka“ broj 148/22).

 

O b r a z l o ž e nj e

 

Sindikat radnika „Telekomunikacije Republike Srpske“ Banja Luka, Podružnica Istočno Sarajevo, koga zastupa Dušan M. Damjanović, advokat iz Sokoca, podnio je Ustavnom sudu Republike Srpske prijedlog za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti člana 69. Kolektivnog ugovora „Mtel“ a.d. Banja Luka koji su 22. decembra 2022. godine zaključili Sindikat radnika „Telekomunikacije Republike Srpske“ Banja Luka i „Mtel“ a.d. Banja Luka („Službeni list „Mtel“ a.d. Banja Luka“ broj 148/22). Ovu odredbu Kolektivnog ugovora predlagač osporava u odnosu na član 7. stav 1. član 9. te član  132. stav 1. tačka 2. i stav 2. Zakona o radu („Službeni glasnik Republike Srpske“ br.1/16, 66/18, 91/21 - Odluka Ustavnog suda Republike Srpske i 119/21), kao i član 10. Ustava Republike Srpske, član II/3 tačka k) Ustava Bosne i Hercegovine, te član 14. Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, član 1. Protokola broj 1 uz Konvenciju, i član 1. Protokola broj 12 uz Konvenciju.

U odgovoru na navode iz prijedloga koji je Sudu dostavio „Mtel“ a.d. Banja Luka ističe se da su neosnovani, te se na osnovu razloga formalne i materijalnopravne prirode predlaže da Sud odbaci, odnosno odbije podneseni prijedlog.  U odgovoru koji je Sudu dostavio Sindikat radnika „Telekomunikacije Republike Srpske“ Banja Luka prijedlog se osporava iz formalnopravnih razloga, te se predlaže njegovo odbacivanje.

Podneskom od 19. februara 2024. godine predlagač je obavijestio Sud da povlači  prijedlog, ne navodeći razloge ovakvog postupanja.

S obzirom na to da je u toku postupka povučen prijedlog za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti člana 69. Kolektivnog ugovora „Mtel“ a.d. Banja Luka („Službeni list „Mtel“ a.d. Banja Luka“ broj 148/22), ne našavši osnova da po sopstvenoj inicijativi nastavi postupak, Sud je odlučio da se na osnovu člana 57. tačka b) Zakona o Ustavnom sudu Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“ br. 104/11 i 92/12) postupak obustavi.   

Na osnovu izloženog odlučeno je kao u izreci ovog rješenja.

Ovo rješenje Ustavni sud je donio u sastavu: predsjednik Suda mr Džerard Selman i sudije: Vojin Bojanić, Svetlana Brković, Amor Bukić, Zlatko Kulenović, prof. dr Radomir V. Lukić, prof. dr Ivanka Marković, prof. dr Darko Radić i akademik prof. dr Snežana Savić.

  

                                                                        PREDSJEDNIK

                                                                       USTAVNOG SUDA

                                                                                

                                                                     Mr Džerard Selman

                                                     

Broj: U-64/23

26. jun 2024. godine