Ustavni sud Republike Srpske, na osnovu člana 115. Ustava Republike Srpske, člana 37. stav 1. tačka a) i člana 61. stav 1. tačka d) Zakona o Ustavnom sudu Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 104/11 i 92/12), na sjednici održanoj 24. aprila 2024. godine, d o n i o  je 

 

 

R J E Š E Nj E

 

Ne prihvata se inicijativa za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti Naredbe o nesprovođenju istrage broj T12 1 KTAK 0002007 23 Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala od 10. maja 2023. godine.

 

O b r a z l o ž e nj e

Darko Popović iz Banjaluke dao je Ustavnom sudu Republike Srpske inicijativu za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti Naredbe o nesprovođenju istrage broj T12 1 KTAK 0002007 23, koju je 10. maja 2023. godine donijelo Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala. Davalac inicijative smatra da mu je donošenjem osporene naredbe od postupajućeg tužioca uskraćeno njegovo pravo zajamčeno članom 16. Ustava Republike Srpske te pravo na slobodno i pravično zapošljavanje.

Kako uz inicijativu nije dostavljena osporena naredba, od davaoca inicijative je dopisom zatraženo da u ostavljenom roku istu dostavi. Istovremeno je upozoren da će ukoliko ne postupi po navedenom Sud donijeti rješenje kojim se inicijativa ne prihvata.

Uz dopunu inicijative od 14. septembra 2023. godine, davalac inicijative dostavio je i Naredbu o nesprovođenju istrage broj T12 1 KTAK 0002007 23, koju je 10. maja 2023. godine donijelo Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

Osporenom Naredbom o nesprovođenju istrage broj T12 1 KTAK 0002007 23, koju je 10. maja 2023. godine donijelo Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, određeno je da se neće sprovoditi istraga povodom prijave Darka Popovića protiv odgovornih službenih lica „Elektroprenos BiH“ a.d. Banja Luka, zbog krivičnog djela nesavjestan rad u službi iz člana 322. Krivičnog zakonika Republike Srpske, jer ne postoje osnovi sumnje da su prijavljena lica učinila krivična djela za koja su prijavljena, niti bilo koje drugo krivično djelo propisano Krivičnim zakonikom Republike Srpske.

Prema članu 115. Ustava Republike Srpske, Ustavni sud odlučuje o saglasnosti zakona sa Ustavom i o saglasnosti drugih propisa i opštih akata sa Ustavom i zakonom.

Imajući u vidu sadržinu i pravnu prirodu osporenog akta, Sud je utvrdio da osporena naredba nema karakter opšteg akta čiju ustavnost i zakonitost, saglasno odredbi člana 115. Ustava, ocjenjuje Ustavni sud. S obzirom na to da se radi o pojedinačnom aktu koji se odnosi na individualno određeni subjekt i na konkretnu pravnu situaciju, Sud je, na osnovu člana 37. stav 1. tačka a) Zakona o Ustavnom sudu Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“ br. 104/11 i 92/12), odlučio da zbog nenadležnosti ne prihvati datu inicijativu.

Na osnovu izloženog Sud je odlučio kao u izreci ovog rješenja.

Ovo rješenje Ustavni sud je donio u sastavu: predsjednik Suda mr Džerard Selman  i sudije: Vojin Bojanić, Svetlana Brković, Amor Bukić, Zlatko Kulenović, prof. dr Radomir V. Lukić, prof. dr Ivanka Marković, prof. dr Darko Radić i akademik prof. dr Snežana Savić.

 

                                                                                                                         PREDSJEDNIK

                                                                                                                        USTAVNOG SUDA

                                                                                                                      Mr Džerard Selman

 

Broj: U-45/23

24. aprila 2024. godine