Уставни суд Републике Српске, на основу члана 115. Устава Републике Српске, члана 37. став 1. тачка а) и  члана 61. став 1. тачка д) Закона о Уставном суду Републике Српске („Службени гласник Републике Српске“ бр. 104/11 и 92/12), на сједници одржаној дана 7. децембра 2022. године, д о н и о  ј е

 

 

Р Ј Е Ш Е Њ Е

 

Не прихвата се иницијатива за покретање поступка за оцјењивање уставности и законитости Закључка Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета, Универзитета у Бањалуци број: 14/3.60/18 од 17. јануара 2018. године.

 

О б р а з л о ж е њ е

 

Драгољуб Боројевић из Бањалуке дао је Уставном суду Републике Српске иницијативу за оцјену законитости акта број: 14/3.60/18 који је донио Архитектонско-грађевинско-геодетски факултет Универзитета у Бањалуци дана 17. јануара 2017. године. Из навода иницијативе произлази да давалац иницијативе оспорава Закључак Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета Универзитета у Бањалуци број: 14/3.60/18 од 17. јануара 2018. године, којим се утврђује приједлог обрасца додатка дипломи за студенте који су звање дипломирани инжењер архитектуре стекли по Закону о универзитету („Службени гласник Републике Српске“ број 12/93), а у односу на члан 131. став 3. Закона о високом образовању („Службени гласник Републике Српске“ број 73/10), који је био на снази у вријеме доношења оспореног акта. Давалац иницијативе сматра да је оспорени акт донесен прекорачењем овлашћења. С тим у вези, у иницијативи се наводи да доносилац оспореног акта није био овлашћен да утврђује приједлог обрасца додатка дипломи, јер је одредбом члана 131. став 3. Закона о високом образовању прописано да министар доноси Правилник о садржају јавних исправа које издају високошколске установе, те је чланом 11. и 12. Правилника о садржају јавних исправа које издају високошколске установе („Службени гласник Републике Српске“ број 78/11) прописано издавање те садржај додатка дипломи, а у Прилогу број пет који је саставни дио, наведеног правилника, и изглед додатка дипломи.

Оспорени Закључак број: 14/3.60/18. од 17. јануара 2018. године донијело је Научно-наставно вијеће Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета Универзитета у Бањалуци на основу члана 54. Статута Универзитета у Бањалуци. Овим закључком се утврђује приједлог обрасца додатка дипломи за студенте који су звање дипломирани инжењер архитектуре стекли по Закону о универзитету („Службени гласник Републике Српске“ број 12/93) (члан 1), као и да овај закључак ступа на снагу даном доношења и упућује се Сенату Универзитета на сагласност (члан 2). У образложењу закључка, између осталог, је наведено да се Драгољуб Боројевић, дипломирани инжењер архитектуре, обратио са захтјевом за издавање додатка дипломи према члану 10. Закона о високом образовању, те да је надлежна комисија након извршене еквиваленције наставног плана по Закону о универзиту са новим наставним планом по Закону о високом образовању, сачинила приједлог обрасца који се упућује Сенату  Универзитета на сагласност.

Према члану 115. Устава Републике Српске, Уставни суд одлучује о сагласности закона, других прописа и општих аката са Уставом и о сагласности прописа и општих аката са законом.

Имајући у виду садржај и праву природу оспореног акта, Суд је утврдио да оспорени закључак нема карактер општег правног акта чију уставност и законитост, сагласно члану 115. Устава оцјењује Уставни суд. С обзиром на то да се, у конкретном случају, ради о појединачном правном акту, који је донесен поводом одређеног захтјева и тиче се конкретне правне ситуације, Суд је на основу члана 37. став 1. тачка а) Закона о Уставном суду Републике Српске („Службени гласник Републике Српске“ бр. 104/11 и 92/12) одлучио да због ненадлежности не прихвати дату иницијативу.

На основу изложеног Суд је одлучио као у изреци овог рјешења.

Ово рјешење Уставни суд је донио у саставу: предсједник Суда мр Џерард Селман и судије: Миленко Араповић, Војин Бојанић, Амор Букић, Златко Куленовић, проф. др Иванка Марковић, проф. др Марко Рајчевић и академик проф. др Снежана Савић.                                                                                                     

Број: У-80/21

7. децембра 2022. године 

 

ПРЕДСЈЕДНИК

УСТАВНОГ СУДA

Мр Џерард Селман, с.р.