Уставни суд Републике Српске, на основу члана 115. Устава Републике Српске, члана 37. став 1. тачка в) и члана 61. став 1. тачка д) Закона о Уставном суду Републике Српске (''Службени гласник Републике Српске'' број 104/11), на сједници одржаној 29. јуна 2022. године, д о н и о  је

 

Р Ј Е Ш Е Њ Е

 

            Не прихвата се иницијатива за покретање поступка за оцјењивање уставности и законитости члана 10. Одлуке о кућном реду у стамбеним зградама на подручју општине Милићи ("Службени гласник Општине Милићи" бр. 2/17 и 9/17).         

 

О б р а з л о ж е њ е

 

Гина Јовановић из Милића дала је Уставном суду Републике Српске (у даљем тексту: Суд) иницијативу за покретање поступка за оцјењивање уставности и законитости члана 10. Одлуке о кућном реду у стамбеним зградама на подручју општине Милићи ("Службени гласник Општине Милићи" бр. 2/17 и 9/17). Предметну иницијативу је овом суду поднијела Гина Јовановић, која је и потписник исте, али је у тексту иницијативе, као њен давалац, означен Тодор Бошковић.

У иницијативи се истиче да је оспорена одредба Одлуке у супротности са чланом 108. Устава Републике Српске (у даљем тексту: Устав), чланом 2. Закона о стварним правима ("Службени гласник Републике Српске" бр. 124/08, 3/09, 58/09, 95/11 и 60/15), чл. 18. и 20. став 1. Закона о одржавању зграда ("Службени гласник Републике Српске" број 101/11), те чланом 1. Протокола 1 уз Европску конвенцију о заштити људских права и основних слобода.

            С обзиром на чињеницу да иницијатива не садржи податке неопходне за вођење поступка пред Уставним судом, односно није јасно ко је њен подносилац, Суд је, у смислу чл. 33. и 39. Закона о Уставном суду Републике Српске („Службени гласник Републике Српске“ бр. 104/11 и 92/12) од Гине Јовановић која је потписник исте тражио да у року од осам дана од дана пријема дописа Суда уреди иницијативу и отклони ове недостатке тако што ће јасно одредити да ли је иницијативу поднијела у своје име или у име трећег лица.

Како иста није поступила по налогу Суда, односно није отклонила недостатке који онемогућавају поступање по иницијативи, Суд је, на основу члана 37. став 1. тачка в) Закона о Уставном суду Републике Српске, одлучио да не прихвати дату иницијативу.

            На основу изложеног одлучено је као у изреци овог рјешења.

            Ово рјешење Уставни суд је донио у саставу: предсједник Суда мр Џерард Селман и судије: Војин Бојанић, Амор Букић, Златко Куленовић, Ирена Мојовић, проф. др Марко Рајчевић и академик проф. др Снежана Савић.                                                                 

Број: У-62/21

29. јуна 2022. године 

 

ПРЕДСЈЕДНИК

УСТАВНОГ СУДA

Мр Џерард Селман, с.р.