Ustavni sud Republike Srpske, na osnovu člana 115. Ustava Republike Srpske, člana 40. stav 5.  i člana 60. stav 1. tač. a) i b) Zakona o Ustavnom sudu Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“ br. 104/11 i 92/12), na sjednici održanoj 13. jula 2022. godine, d o n i o   j e

 

O D L U K U

 

        Utvrđuje se  da Uputstvo o načinu i postupku vršenja stručno-tehničkih poslova u šumama u privatnoj svojini i sprečavanju bespravnih sječa i prometa šumskih drvnih sortimenata iz šuma u privatnoj svojini broj: 02-5486/19 od 25. jula 2019. godine, koje je donijela uprava Javnog preduzeće šumarstva "Šume Republike Srpske" a.d. Sokolac, nije u saglasnosti s Ustavom Republike Srpske i Zakonom o šumama ("Službeni glasnik Republike Srpske" br. 75/08, 60/13 i 70/20).

 

                                                               O b r a z l o ž e nj e

 

        Radenko Topić iz Čelinca dao je Ustavnom sudu Republike Srpske inicijativu za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti Uputstva o načinu i postupku vršenja stručno-tehničkih poslova u šumama u privatnoj svojini i sprečavanju bespravnih sječa i prometa šumskih drvnih sortimenata iz šuma u privatnoj svojini broj: 02-5486/19 od 25. jula 2019. godine, koje je donijela uprava Javnog preduzeće šumarstva "Šume Republike Srpske" a.d. Sokolac. Iz sadržine inicijative proizlazi da JPŠ "Šume Republike Srpske" a.d. Sokolac nije ovlašćeno da svojim opštim aktom uređuje oblast stručno-tehničkih poslova u šumama u privatnoj svojini, jer je članom 107. stav 2. tačka ž) Zakona o šumama ("Službeni glasnik Republike Srpske" br. 75/08, 60/13 i 70/20) propisano da će se to pitanje regulisati Pravilnikom o obavljanju stručno-tehničkih poslova u šumama u privatnoj svojini, a navedeni pravilnik je objavljen u "Službenom glasniku Republike Srpske" broj 19/14 i u njemu  taksativno navedeno koje stručno-tehničke poslove obavlja JPŠ "Šume Republike Srpske" a.d. Sokolac". Pored navedenenog, u inicijativi se ističe da se osporenim aktom u cijelosti mijenjaju član 70. stav 3. Zakona o šumama kojim je propisano da se doznaka u šumama u privatnoj svojini vrši samo vlasniku koji pruži odgovarajući dokaz o vlasništvu šume, kao i  član 104. stav 2. ovog zakona kojim je propisano da  će utvrđivanje granica šuma i šumskog zemljišta u svojini Republike, na osnovu Programa utvrđivanja granica šuma i šumskog zemljišta u svojini Republike, obaviti Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove i korisnik šuma i šumskog zemljišta u svojini Republike. Na osnovu izloženog predlaže da Sud utvrdi da osporeni akt nije u saglasnosti s Ustavom Republike Srpske i  navedenim zakonom.

        U odgovoru Javnog preduzeća šumarstva "Šume Republike Srpske" a.d. Sokolac osporeni su navodi davaoca inicijative kao neosnovani, te je, prije svega, ukazano na odredbe člana 39. st. 3. i 4. Zakona o šumama  i Ugovor o vršenju stručno-tehničkih poslova u šumama u privatnoj svojini koji je zaključen između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Javnog preduzeća šumarstva kojim je, kako se navodi, utvrđena obaveza Javnog preduzeća šumarstva da vrši stručno-tehničke poslove u privatnim šumama. Međutim, navedenim aktima su, kako se dalje navodi, samo taksativno navedeni stručno-tehnički poslovi koje će Javno preduzeće šumarstva vršiti u šumama u privatnoj svojini, s tim da način izvođenja tih poslova uopšte nije razrađen, zbog čega je bilo neophodno donijeti poseban akt, u konkretnom slučaju osporeno uputstvo,  kojim se detaljnije uređuje postupak izvršenja stručno-tehničkih poslova u šumama u privatnoj svojini. U odgovoru su, takođe, osporeni i ostali navodi davaoca inicijative, te predloženo da Sud inicijativu ne prihvati. 

          Uputstvo o načinu i postupku vršenja stručno-tehničkih poslova u šumama u privatnoj svojini i sprečavanju bespravnih sječa i prometa šumskih drvnih sortimenata iz šuma u privatnoj svojini broj: 02-5486/19 od 25. jula 2019. godine donijela je uprava Javnog preduzeća "Šume Republike Srpske" a.d. Sokolac na osnovu člana 10. Zakona o javnim preduzećima ("Službeni glasnik Republike Srpske" br. 75/04 i 78/11) i člana 51. Statuta Javnog preduzeća "Šume Republike Srpske" a.d. Sokolac. Ovim uputstvom bliže se uređuje način i postupak vršenja stručno-tehničkih poslova u šumama u privatnoj svojini utvrđenih Zakonom o šumama ("Službeni glasnik Republike Srpske" br. 75/08 i 60/13) i Pravilnikom o obavljanju stručno-tehničkih poslova u šumama u privatnoj svojini ("Službeni glasnik Republike Srpske" broj 63/14) i Ugovorom o vršenju stručno-tehničkih poslova u šumama u privatnoj svojini, zaključenim između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede broj: 12.06.332-117/14 od 13. februara 2014. godine i JPŠ "Šume Republike Srpske" broj: 02-828/14 od 14. februara 2014. godine, kao i način postupanja na sprječavanju bespravnih sječa i prometa šumskih drvnih sortimenata iz šuma u privatnoj svojini.

         Postupajući po datoj inicijativi Sud je, prije svega, imao u vidu Zakon o šumama ("Službeni glasnik Republike Srpske" br. 75/08, 60/13 i 70/20) kojim je, između ostalog, propisano da se ovim zakonom uređuju politika i planiranje, upravljanje i gazdovanje šumama i šumskim zemljištem, zaštita šuma, finansiranje i vrijednost šuma, katastar šuma i šumskog zemljišta i informacioni sistem u šumarstvu, imovinsko-pravni odnosi, kao i druga pitanja od značaja za šumu i šumsko zemljište radi unapređivanja i održivog korišćenja šuma i šumskog zemljišta i razvoja šumarstva (član 1. stav 1), da su stručno-tehnički poslovi poslovi izrade planova za gazdovanje šumama, doznaka, izdavanje dokumenata neophodnih za zakonit promet drveta, vođenje i kontrola radova gazdovanja i stručni poslovi na zaštiti šuma (član 8. tačka f), da je izvršilac stručno-tehničkih poslova u šumama u privatnoj svojini Javno preduzeće šumarstva i da sa izvršiocem stručno-tehničkih poslova u šumama u privatnoj svojini Ministarstvo sklapa ugovor o obavljanju poslova iz stava 3. ovog člana (član 39. st. 3. i 4), da se u šumama u privatnoj svojini doznaka vrši samo vlasniku koji pruži odgovarajući dokaz o vlasništvu šume, a propis o načinu vršenja doznake i evidentiranja doznačenih stabala u knjige doznake donosi ministar (član 70. st. 3. i 4) i da će u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona ministar donijeti Pravilnik o obavljanju stručno-tehničkih poslova u šumama u privatnoj svojini (član 107. stav 2. tačka ž).

         Pored toga, Sud je imao u vidu Zakon o javnim preduzećima ("Službeni glasnik Republike Srpske" br. 75/04 i 78/11) kojim se uređuju poslovanje i upravljanje javnih preduzeća u Republici Srpskoj, organi preduzeća, sukobi interesa sa preduzećem, etički kodeks, interni postupci, nedopuštene i ograničene aktivnosti i druga pitanja od značaja za rad ovih preduzeća (član 1. stav 1), te je u tom smislu, članom 10. ovog zakona, na koji se pozvao donosilac akta, propisano da upravu preduzeća ( u daljem tekstu: uprava) čine direktor i izvršni direktor (stav 1), a nadležnost uprave je: a) izvještavanje nadzornog odbora na zahtjev nadzornog odbora, b) sprovođenje etičkog kodeksa, v) izrada i sprovođenje smjernica o nabavci te sprovođenje važećih propisa, d) utvrđivanje prijedloga o raspodjeli dobiti i pokriću gubitaka, đ) zapošljavanje i otpuštanje zaposlenih u skladu sa postupcima utvrđenim aktima preduzeća i važećim zakonima, e) davanje prijedloga nadzornom odboru o poslovnoj saradnji i povezivanju sa drugim preduzećima, ž) davanje prijedloga nadzornom odboru o investicionim odlukama u skladu sa važećim zakonima o investicijama, z) davanje prijedloga nadzornom odboru o osnivanju novih preduzeća i i) obavlja i druge poslove utvrđene zakonom, statutom i aktima preduzeća (stav 2).

         Osim navedenog, Sud je imao u vidu i da se Pravilnikom o obavljanju stručno-tehničkih poslova u šumama u privatnoj svojini ("Službeni glasnik Republike Srpske" broj 19/14), koji je donio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na osnovu člana 107. stav 2. tačka ž) Zakona o šumama ("Službeni glasnik Republike Srpske" br. 75/08 i 60/13) i člana 82. Zakona o republičkoj upravi ("Službeni glasnik Republike Srpske" br. 118/08, 11/09, 74/10, 86/10, 24/12 i 121/12),  propisuju način i postupak vršenja stručno-tehničkih poslova u šumama u privatnoj svojini, način zaključivanja i sadržina ugovora o obavljanju stručno-tehničkih poslova u šumama u privatnoj svojini, te da je članom 2. ovog pravilnika propisano da poslove iz člana 1. ovog pravilnika obavlja izvršilac stručno-tehničkih poslova u šumama u privatnoj svojini (u daljem tekstu: Javno preduzeće šumarstva) putem organizacionih dijelova koji su u njegovom sastavu, na osnovu ugovora o obavljanju stručno-tehničkih poslova u skladu sa odredbama šumskoprivrednog osnova za privatne šume.

        Po ocjeni Suda, iz navedenih odredaba Zakona o šumama proizlazi da se obavljanje stručno-tehničkih poslova, odnosno način i postupak vršenja stručno-tehničkih poslova u šumama u privatnoj svojini, te način zaključivanja i sadržina ugovora o obavljanju stručno-tehničkih poslova u šumama u privatnoj svojini reguliše pravilnikom koji donosi ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, te da je u smislu odredaba člana 39. st. 3. i 4. ovog zakona Javno preduzeće šumarstva izvršilac  stručno-tehničkih poslova u šumama u privatnoj svojini sa kojim nadležno ministarstvo zaključuje  ugovor o obavljanju stručno-tehničkih poslova.  Pored toga, po ocjeni Suda,  ni Zakon o javnim preduzećima u odredbama člana 10. na koje se donosilac akta poziva ne sadrži ovlašćenje uprave javnog preduzeća da svojim aktom reguliše pitanja u vezi sa načinom i postupkom vršenja stručno-tehničkih poslova u šumama u privatnoj svojini i sprečavanju bespravnih sječa i prometa šumskih drvnih sortimenata iz šuma u privatnoj svojini. Kako je osporeno Uputstvo donijelo javno preduzeće, koje zakonom nije ovlašćeno da svojim aktom uređuje obavljanje stručno-tehničkih poslova u šumama u privatnoj svojini i sprečavanju bespravnih sječa i prometa šumskih drvnih sortimenata iz šuma u privatnoj svojini osporeno Uputsvo kojim je to uređeno, iz navedenih razloga, u cjelini nije u saglasnosti sa zakonom.

        Imajući u vidu princip obavezne saglasnosti  propisa i drugih opštih akata sa zakonom utvrđen odredbom člana 108. stav 2. Ustava, nezakonitost osporenog uputstva istovremeno čini osporeno uputstvo i neustavnim. 

        S obzirom na to da osporeno Uputstvo o načinu i postupku vršenja stručno-tehničkih poslova u šumama u privatnoj svojini i sprečavanju bespravnih sječa i prometa šumskih drvnih sortimenata iz šuma u privatnoj svojini u formalno-pravnom smislu nije u saglasnosti sa zakonom, jer donosilac osporenog akta nije bio nadležan da uredi pitanja koja su predmet uređivanja tog akta, Sud nije ulazio u ocjenu zakonitosti njegove materijalno-pravne sadržine, kako je to davalac inicijative tražio. 

         Cijeneći da je u toku prethodnog postupka pravno stanje potpuno utvrđeno i da prikupljeni podaci pružaju pouzdan osnov za odlučivanje, Sud je, na osnovu člana 40. stav 5. Zakona o Ustavnom sudu Republike Srpske, u ovom predmetu odlučio bez donošenja rješenja o pokretanju postupka. 

       Na osnovu izloženog Sud je odlučio kao u izreci ove odluke.

        Ovu odluku  Ustavni sud je donio u sastavu: predsjednik  Suda mr  Džerard Selman i sudije: Vojin Bojanić, Amor Bukić, Zlatko Kulenović, prof. dr Ivanka Marković, prof. dr Marko Rajčević i akademik  prof. dr Snežana Savić.

Broj: U-74/21

13. jula 2022. godine 

 

PREDSJEDNIK

USTAVNOG SUDA

Mr Džerard Selman, s.r.