Ustavni sud Republike Srpske, na osnovu člana 115. Ustava Republike Srpske, člana 37. stav 1. tačka v) i člana 61. stav 1. tačka d) Zakona o Ustavnom sudu Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“ br. 104/11 i 92/12), na sjednici održanoj 14. jula 2021. godine, d o n i o  j e

 

R J E Š E Nj E

 

            Ne prihvata se inicijativa za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti člana 18. stav 9. i člana 19. stav 2. Pravilnika o načinu osnivanja i održavanja katastra nepokretnosti Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“ br. 11/14, 25/14 i 31/15).

 

O b r a z l o ž e nj e

 

            Tatjana Vidović iz Vlasenice dala je Ustavnom sudu Republike Srpske inicijativu za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti Pravilnika o načinu osnivanja i održavanja katastra nepokretnosti Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“ br. 11/14, 25/14 i 31/15). U inicijativi se u suštini opisuje pojedinačan slučaj primjene člana 18. st. 9, čl. 19. st. 2. i čl. 48. st. 4. navedenog opšteg akta u postupku izlaganja na javni uvid podataka o nepokretnostima i utvrđivanja prava na nepokretnosti, i predlaže da Sud utvrdi neustavnost i nezakonitost odredbi Pravilnika o načinu osnivanja i održavanja katastra nepokretnosti Republike Srpske.

            S obzirom na to da je inicijativa nepotpuna i da ne sadrži podatke neophodne za vođenje postupka pred Sudom, od davaoca inicijative je traženo da u smislu članova 33. i 39. Zakona o Ustavnom sudu Republike Srpske precizira odredbe navedenog pravilnika koje osporava, kao i odredbe Ustava i zakona u odnosu na koje traži ocjenu ustavnosti i zakonitosti, te da navede ustavnopravne razloge na kojima zasniva svoju inicijativu, uz upozorenje da, ukoliko ne postupi u skladu sa naloženim, inicijativa neće biti prihvaćena.   

            Postupajući po nalogu Suda, davalac inicijative je Sudu dostavio podnesak u kojem je naveo da osporava član 18. st. 9. i član 19. stav 2. Pravilnika o načinu osnivanja i održavanja katastra nepokretnosti Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“ br. 11/14, 25/14 i 31/15), bez navođenja odredbi Ustava i zakona u odnosu na koje osporava navedene odredbe osporenog pravilnika, i bez navođenja ustavnopravnih razloga na kojima temelji svoju inicijativu.

            Kako davalac inicijative u ostavljenom roku nije postupio po nalogu Suda, odnosno nije otklonio nedostatke koji onemogućavaju postupanje po inicijativi, Sud je na osnovu člana 37. stav 1. tačka v) Zakona o Ustavnom sudu Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“ br. 104/11 i 92/12), odlučio da ne prihvati datu inicijativu.

            Na osnovu izloženog Sud je odlučio kao u izreci ovog rješenja.

            Ovo rješenje Ustavni sud je donio u sastavu: predsjednik Suda Džerard Selman i sudije: Milenko Arapović, Vojin Bojanić, Zlatko Kulenović, prof. dr Duško Medić, Irena Mojović, prof. dr Marko Rajčević i akademik prof. dr Snežana Savić. 

Broj: U-64/20

14. jula 2021. godine 

 

PREDSJEDNIK

USTAVNOG SUDA

Mr Džerard Selman, s.r.