Ustavni sud Republike Srpske, na osnovu člana 115. Ustava Republike Srpske, člana 37. stav 1. tačka g) i člana 61. stav 1. tačka d) Zakona o Ustavnom sudu Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“ br. 104/11 i 92/12), na sjednici održanoj dana 15. jula 2020. godine, donio je 

 

R J E Š E Nj E

 

                Odbacuje se prijedlog za ocjenjivanje ustavnosti člana 3. stav 3. Zakona o Privrednoj komori Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 65/08).

 

O b r a z l o ž e nj e

 

           „Tehnogradnja“ d.o.o. Foča, koje zastupa punomoćnik Milenko Vojo Radović, advokat iz Foče, podnijelo je Ustavnom sudu Republike Srpske prijedlog za ocjenjivanje ustavnosti člana 3. stav 3. Zakona o Privednoj komori Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 65/08). U prijedlogu se ističe da je osporena norma, koja propisuje da članstvo u Komori pravna lica iz stava 1. osporenog člana 3. stiču upisom osnivanja u sudski registar, u suprotnosti sa članom 5. stav 1. alineja 1. i članom 108. Ustava Republike Srpske, te članom 11. Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda. Propisivanje da je članstvo u Komori obavezno i da se stiče po automatizmu, upisom osnivanja u sudski registar, po mišljenju predlagača je u suprotnosti sa ustavnim garancijama o zaštiti ljudskih sloboda i prava u skladu sa međunarodnim standardima i pravom na slobodu okupljanja i udruživanja iz člana 11. Konvencije, s obzirom na to da je dobrovoljna volja svakog privrednog subjekta ili bilo kog drugog lica da bude član određenog udruženja. Stoga predlaže da Sud utvrdi da osporeni član 3. stav 3. Zakona o Privrednoj komori Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 65/08) nije u skladu sa Ustavom i Konvencijom.

                 Postupajući po navedenom prijedlogu, Sud je konstatovao da je na sjednici  održanoj 27. aprila 2016. godine, Ustavni sud Republike Srpske donio Odluku broj U-90/14 („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 39/16), kojom je odbio prijedlog za utvrđivanje neustavnosti člana 3. st. 1. i 3. i člana 40. stav 1. Zakona o Privrednoj komori Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 65/08). U obrazloženju navedene odluke Sud je zaključio da je Privredna komora javnopravna institucija, a ne udruženje građana koje nastaje i prestaje slobodnom voljom građana, te s obzirom na to utvrdio da obaveza zakonodavca u smislu člana 11. Konvencije, podrazumijeva da isti ne sprečava članove komore da se učlanjuju ili formiraju druge vrste udruženja. Kako osporena odredba člana 3. st. 1. i 3, ali ni Zakon o Privrednoj komori u cjelini („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 65/08), ne sadrže ovakvu zabranu, Sud je u navedenoj odluci ocijenio da su, u kontekstu garancija iz člana 11. Konvencije, neosnovani navodi predlagača o povredi njegovog prava na slobodu udruživanja i da je zakonodavac propisujući kao u osporenim članovima ostao u okviru svojih ustavnih nadležnosti.

            Imajući u vidu navedeno, Sud je na osnovu člana 37. stav 1. tačka g) Zakona o Ustavnom sudu Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“  br.104/11 i  92/12),  prijedlog za ocjenjivanje ustavnosti člana 3. stav 3. Zakona o Privednoj komori Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 65/08) odbacio, jer je već odlučivao o istoj  stvari.

         Na osnovu izloženog odlučeno je kao u izreci ovog rješenja.

        Ovo rješenje Ustavni sud je donio u sastavu: predsjednik Suda mr Džerard Selman i sudije: Milenko Arapović, Vojin Bojanić, Amor Bukić, Zlatko Kulenović, prof. dr Duško Medić, Irena Mojović, prof. dr Marko Rajčević i akademik prof. dr Snežana Savić.

Broj: U-50/19

15. jula 2020. godine 

 

PREDSJEDNIK

USTAVNOG SUDA

Mr Džerard Selman, s.r.