Ustavni sud Republike Srpske, na osnovu člana 115. Ustava Republike Srpske, člana 37. stav 1. tačka a) i člana 61. stav 1. tačka d) Zakona o Ustavnom sudu Republike Srpske (''Službeni glasnik Republike Srpske'' br. 104/11 i 92/12), na sjednici održanoj 12. marta 2020. godine, donio je  

 

R J E Š E Nj E

    

         Ne prihvata se inicijativa za pokretanje postupka za izmjenu i dopunu  Zakona o parničnom postupku ("Službeni glasnik Republike Srpske" br. 58/03, 85/03, 74/05, 63/07, 49/09 i 61/13).         

                                   

O b r a z l o ž e nj e

 

         Radovan  Aničić iz Srpca dao  je Ustavnom sudu Republike Srpske inicijativu  označenu kao "apelacija"  na Zakon o parničnom postupku  ("Službeni glasnik Republike Srpske" br. 58/03, 85/03, 74/05, 63/07, 49/09 i 61/13) zbog, kako  navodi, nesaglasnosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine, Ustavom Republike Srpske, Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i sa samim sobom.  Iz sadržine inicijative i njene dopune proizlazi da je davalac inicijative nezadovoljan odredbama  čl. 406. do 413. predmetnog zakona, koje su u sastavu poglavlja "XXV‒Nepoštovanje suda" kojima je, kako se navodi, zakonodavac zaštitio sudije, ali ne i parnične stranke u slučaju da im  zbog nepoštovanja procesne discipline nastane šteta. Smatrajući da navedeno propisivanje nije potpuno, davalac inicijative predlaže da se poglavlje XXV Zakona  izmijeni i dopuni tako  da glasi "Nepoštovanje suda i procesne discipline" , a  da se poslije  odredbi čl. 406. do 413. Zakona koje, po njegovom mišnjenju, treba da ostanu, dodaju nove odredbe čl. 413a. i 413b. u tekstu koji navodi.    

         Polazeći od izloženog Sud je utvrdio da davalac  inicijative ne osporava ustavnost odredaba čl. 406. do 413. Zakona o parničnom postupku, koje su  u sastavu poglavlja "XXV‒Nepoštovanje suda", već traži da se  Zakon o parničnom postupku izmijeni i dopuni novim odredbama i daje konkretan novi tekst tih odredbi kako bi ove, po njegovom mišljenju, trebalo da glase. Uzimajući u obzir sadržinu ispravke inicijative, kao i nadležnost Ustavnog suda utvrđenu u članu 115. Ustava Republike Srpske, Sud je ocijenio da odlučivanje o zahtjevu za izmjenu i dopunu opšteg akta nije u njegovoj nadležnosti već u nadležnosti donosioca akta.

         Na osnovu izloženog odlučeno je kao u izreci ovog rješenja.

         Ovo rješenje Ustavni sud je donio u sastavu: predsjednik Suda mr Džerard Selman i sudije: Milenko Arapović, Vojin Bojanić, Amor Bukić, Zlatko Kulenović, prof. dr Duško Medić, Irena Mojović, prof. dr Marko Rajčević i akademik prof. dr Snežana Savić.

Broj: U-54/19

12. marta 2020. godine 

 

PREDSJEDNIK

USTAVNOG SUDA

Mr Džerard Selman, s.r.