Ustavni sud Republike Srpske, na osnovu člana 115. Ustava Republike Srpske, člana 37. stav 1. tačka d) i člana 61. stav 1. tačka d) Zakona o Ustavnom sudu Republike Srpske (''Službeni glasnik Republike Srpske'' br. 104/11 i 92/12), na sjednici održanoj 12. marta 2020. godine, donio je

 

R J E Š E Nj E

 

           Ne prihvata se inicijativa za pokretanje postupka za ocjenjivanje zakonitosti  Odluke o usvajanju izmjene Urbanističkog projekta gradskog dijela grada Ugljevika ("Službeni bilten Opštine Ugljevik" broj 2/19).

 

O b r a z l o ž e nj e

 

Dragana Jović iz Gornje Trnove, opština Ugljevik, dala je Ustavnom sudu Republike Srpske inicijativu za pokretanje postupka za ocjenjivanje zakonitosti Odluke o usvajanju izmjene Urbanističkog projekta gradskog dijela grada Ugljevika ("Službeni bilten Opštine Ugljevik" broj 2/19) zbog, kako navodi, nesaglasnosti sa članom 38. stav 3. tačka g) i st. 8. i 11. i članom 39. st. 3. i 5. Zakona o uređenju prostora i građenju  (Službeni glasnik Republike Srpske" broj 55/10).

           U odgovoru na inicijativu koji je dostavila Skupština Opštine Ugljevik osporena je, prije svega, autentičnost potpisa davaoca inicijative, odnosno izražena sumnja da lice koje je navedeno kao davalac inicijative nije njen potpisnik, već da se radi o licu koje se lažno predstavlja, te da usljed toga nedostaje aktivna i pasivna legitimacija navodnog  davaoca inicijative za učešće u postupku.

          Razmatrajući inicijativu i navode iz odgovora na inicijativu, Sud je dopisom zatražio od davaoca inicijative da, u smislu člana 33. Zakona o Ustavnom sudu Republike Srpske ("Službeni glasnik Republike Srpske" br. 104/11 i 92/12), potvrdi autentičnost svog potpisa na navedenoj inicijativi, odnosno da se izjasni da li je navedeno lice dalo predmetnu inicijativu. 

          Kako je ovaj dopis Sudu vraćen uz naznaku da je dostava pokušana, ali je primalac nepoznat na označenoj adresi, Sud je, na osnovu člana 37. stav 1. tačka d) Zakona o Ustavnom sudu Republike Srpske, odlučio da ne prihvati datu inicijativu jer ne postoje procesne pretpostavke za vođenje postupka i odlučivanje po zakonu. 

Na osnovu izloženog odlučeno je kao u izreci ovog rješenja.

Ovo rješenje Ustavni sud je donio u sastavu: predsjednik Suda mr Džerard Selman i sudije: Milenko Arapović, Vojin Bojanić, Amor Bukić, Zlatko Kulenović, prof. dr Duško Medić, Irena Mojović, prof. dr Marko Rajčević i akademik prof. dr Snežana Savić.

Broj: U-63/19

12. marta 2020. godine 

 

PREDSJEDNIK

USTAVNOG SUDA

Mr Džerard Selman, s.r.