Уставни суд Републике Српске, на основу члана 115. Устава Републике Српске, члана 37. став 1. тачка д) и члана 61. став 1. тачка д) Закона о Уставном суду Републике Српске (''Службени гласник Републике Српске'' бр. 104/11 и 92/12), на сједници одржаној 18. децембра 2019. године, донио је  

 

Р Ј Е Ш Е Њ Е

 

Не прихвата се иницијатива за покретање поступка за оцјењивање уставности и законитости члана 8. став 3. Одлуке о продаји непосредном погодбом непокретности у својини општине Угљевик ("Службени билтен Општине Угљевик" број 3/18).

 

О б р а з л о ж е њ е

 

         Mилан Бандука из Бијељине дао је Уставном суду Републике Српске иницијативу за покретање поступка за оцјењивање уставности и законитости члана 8. став 3. Одлуке о продаји непосредном погодбом непокретности у својини општине Угљевик ("Службени билтен Општине Угљевик" број 3/18) због, како наводи, несагласности са чланом 348. Закона о стварним правима ("Службени гласник Републике Српске" бр. 124/08, 58/09, 95/11, 60/15 и 18/16). 

        У одговору на иницијативу који је доставила Скупштина Општине Угљевик се наводи да оспорена одлука није објављена у "Службеном билтену Општине Угљевик" број 3, који је наведен у иницијативи као и да сумњају у аутентичност потписа даваоца иницијативе, односно да сматрају да лице које је наведено као давалац иницијативе није њен потписник већ да се ради о лицу које се лажно представља. Имајући у виду да се, према наводима из одговора, ради о лицу које се лажно представља, сматрају да недостаје активна и пасивна легитимација за учешће у поступку.

         Разматрајући иницијативу и наводе из одговора на иницијативу, Суд је  дописом затражио од даваоца иницијативе да, у смислу члана 33. Закона о Уставном суду Републике Српске ("Службени гласник Републике Српске" бр.104/11 и 92/12) потврди аутентичност свог  потписа на наведеној иницијативи, односно да се изјасни да ли је он поднио наведену иницијативу, као и да наведе тачан број службеног гласила у којем је објављена оспорена одлука.

         Како је овај допис Суду враћен уз назнаку да је достава покушана, али је прималац непознат на означеној адреси, Суд је, на основу члана 37. став 1. тачка д) Закона о Уставном суду Републике Српске, одлучио да не прихвати дату иницијативу јер не постоје процесне претпоставке за вођење поступка и одлучивање по закону. 

         На основу изложеног одлучено је као у изреци овог рјешења.

         Ово рјешење Уставни суд је донио у саставу: предсједник Суда мр Џерард Селман и судије: Миленко Араповић, Војин Бојанић, Амор Букић, Златко Куленовић, проф. др Душко Медић, Ирена Мојовић, проф. др Марко Рајчевић и академик проф. др Снежана Савић.

Број: У-98/18

18. децембра 2019. године 

 

ПРЕДСЈЕДНИК

УСТАВНОГ СУДA

Мр Џерард Селман, с.р.