Ustavni sud Republike Srpske, na osnovu člana 115. Ustava Republike Srpske, člana 37. stav 1. tačka g) i člana 61. stav 1. tačka d)  Zakona o Ustavnom sudu Republike Srpske (''Službeni glasnik Republike Srpske'' broj 104/11), na sjednici održanoj 20. decembra 2018. godine, d o n i o  je

 

R J E Š E Nj E

 

          Ne prihvata se inicijativa za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti  člana 160b Zakona o uređenju prostora i građenju ("Službeni glasnik Republike Srpske" br. 40/13 i 106/15).

 

O b r a z l o ž e nj e

 

     Violeta Popović iz Banje Luke dala je Ustavnom sudu Republike Srpske inicijativu za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti člana 160b Zakona o uređenju prostora i građenju ("Službeni glasnik Republike Srpske" br. 40/13 i 106/15). U inicijativi se navodi da je predmetnom zakonskom odredbom narušeno načelo ravnopravnosti i jednakosti građana iz člana 10. Ustava, kao i princip jednake pravne zaštite svih oblika svojine iz člana 54. Ustava. Davalac inicijative, naime, smatra da osporeno propisivanje u postupku legalizacije nepokretnosti dovodi u neravnopravan položaj suvlasnika nekretnina u odnosu sa vlasnika, zbog čega traži da Sud ocijeni da ova norma nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske.   

    U toku postupka Sud je utvrdio da na sjednici ovog suda održanoj 31. oktobra  2018. godine, prilikom odlučivanja u predmetu broj U-3/16, između ostalog, nije prihvaćena inicijativa za ocjenjivanje ustavnosti člana 160b Zakona o uređenju prostora i građenju ("Službeni glasnik Republike Srpske" br. 40/13, 106/15 i 3/16), jer je Sud utvrdio da je ova zakonska odredba u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske. Ova odluka je objavljena u "Službenom glasniku Republike Srpske" broj 104/18.

     Imajući u vidu da je navedenom odlukom ovog suda odlučeno o ustavnosti osporene zakonske odredbe, Sud je, na osnovu člana 37. stav 1. tačka g) Zakona o Ustavnom sudu Republike Srpske, odlučio da ne prihvati datu inicijativu.

     Na osnovu izloženog odlučeno je kao u izreci ovog rješenja.

     Ovo rješenje Ustavni sud je donio u sastavu: predsjednik Suda mr Džerard Selman i sudije: Milenko Arapović, Vojin Bojanić, Amor Bukić, Zlatko Kulenović, prof. dr Duško Medić, Irena Mojović, prof. dr Marko Rajčević i akademik prof. dr Snežana Savić.

Broj: U-54/17

20. decembra 2018. godine 

 

PREDSJEDNIK

USTAVNOG SUDA

Mr Džerard Selman, s.r.