Ustavni sud Republike Srpske, na osnovu člana 115. Ustava Republike Srpske, člana 37. stav 1. tačka d) i člana 61. stav 1. tačka d) Zakona o Ustavnom sudu Republike Srpske (''Službeni glasnik Republike Srpske'' br. 104/11 i 92/12), na sjednici održanoj 28. novembra 2018. godine,  d o n i o  je

 

                                                           R J E Š E Nj E

 

         Ne prihvata se inicijativa za pokretanje postupka za  ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti člana 31. stav 5. Pravilnika o disciplinskoj odgovornosti policijskih službenika ("Službeni glasnik Republike Srpske" br. 45/14 i 46/15).

 

                                                       O b r a z l o ž e nj e

 

         Aleksandar Arnaut iz Banje Luke dao je Ustavnom sudu Republike Srpske inicijativu za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti člana 31. stav 5. Pravilnika o disciplinskoj odgovornosti policijskih službenika ("Službeni glasnik Republike Srpske" broj 45/14) navodeći da osporena odredba Pravilnika, u dijelu kojim je propisano da se  disciplinski postupak vodi i u slučaju neodazivanja svjedoka koji je uredno pozvan, a svoj izostanak nije opravdao, nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske (čl. 16. stav 1. i čl. 19. stav 1), Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda (član 6. st. 1. i 3. tačka d), te Zakonom o opštem upravnom postupku ("Službeni glasnik Republike Srpske" broj 13/02). Davalac inicijative ukazuje, između ostalog,  na odredbe članova 3. i 8, člana 9. stav 1, članova 147. i  148. stav 1, kao i  članova  162. i 169. Zakona o opštem upravnom postupku na čiju primjenu, kako navodi, upućuje Zakon o policijskim službenicima ("Službeni glasnik Republike Srpske" broj 20/14),  koji je naveden kao pravni osnov Pravilnika, ali i član 46. predmetnog pravilnika, te zaključuje da osporena odredba pravilnika  u dijelu koji se odnosi na vođenje disciplinskog postupka u slučaju neodazivanja svjedoka koji je uredno pozvan, nije u saglasnosti sa navedenim odredbama Zakona o opštem upravnom postupku, a samim tim ni sa članom 108. stav 2. Ustava.

          U odgovoru koji je dostavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske navedeno je, prije svega, da je predmetni pravilnik prestao da važi stupanjem na snagu Pravilnika o disciplinskom postupku ("Službeni glasnik Republike Srpske" broj 8/17), zbog čega se predlaže da Sud, na osnovu člana 57. tačka a) Zakona o Ustavnom sudu Republike Srpske ("Službeni glasnik Republike Srpske" br. 104/11 i 92/12) obustavi postupak. U odgovoru se, takođe,  navodi da je disciplinski optuženom policijskom službeniku omogućeno da opravda svoj izostanak u disciplinskom postupku, odnosno da disciplinska komisija u svakom konkretnom slučaju, saglasno odredbama ovog pravilnika, procjenjuje opravdanost razloga za neodazivanje pozivu, kao i da je disciplinski optuženom omogućeno da aktivno učestvuje u dicsiplinskom postupku. Donosilac osporenog akta nije  se u odgovoru izjasnio na navode iz inicijative koji se odnose na neodazivanje svjedoka u disciplinskom postupku.

         Pravilnik o disciplinskoj odgovornosti policijskih službenika ("Službeni glasnik Republike Srpske" br. 45/14 i 46/15) donio je, na prijedlog direktora policije, ministar unutrašnjih poslova, na osnovu člana 109. Zakona o policijskim službenicima ("Službeni glasnik Republike Srpske" br. 20/14) i člana 82. stav 2. Zakona o republičkoj upravi ("Službeni glasnik Republike Srpske" br. 118/08, 11/09, 74/10, 86/10, 24/12 i 121/12). Prema osporenom članu 31. stav 5. ovog pravilnika, ako se disciplinski optuženi ili svjedok koji su uredno pozvani ne odazovu pozivu niti opravdaju svoj izostanak, postupak se vodi u njihovom odsustvu.

         U postupku razmatranja osporenog akta Sud je, prije svega, utvrdio da je Pravilnik o disciplinskoj odgovornosti policijskih službenika, čiji je član 31. stav 5. osporen, prestao da važi  na osnovu člana 53. Pravilnika o disciplinskom postupku ("Službeni glasnik Republike Srpske" broj 8/17), koji je stupio na snagu 7. februara 2017. godine.

         Sud je, takođe, utvrdio da je Zakon o policijskim službenicima ("Službeni glasnik Republike Srpske" broj 20/14) na osnovu koga je donesen osporeni Pravilnik o disciplinskoj odgovornosti policijskih službenika ‒ prestao da važi  na osnovu člana 176. Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima ("Službeni glasnik Republike Srpske" broj 57/16), koji je stupio na snagu 21. jula 2016. godine.

         Imajući u vidu da su Pravilnik o disciplinskoj odgovornosti policijskih službenika, čija je odredba osporena, i Zakon o policijskim službenicima, na osnovu koga je donesen osporeni akt, prestali da važe prije podnošenja inicijative, Sud, na osnovu  37. stav 1. tačka d) Zakona o Ustavnom sudu Republike Srpske ("Službeni glasnik Republike Srpske" br. 104/11 i 92/12) nije prihvatio inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti osporene odredbe Pravilnika o disciplinskoj odgovornosti policijskih službenika ("Službeni glasnik Republike Srpske" br. 45/14 i 46/15), jer ne postoje procesne pretpostavke za vođenje postupka i odlučivanje po zakonu.

         Ovo rješenje Ustavni sud je donio u sastavu: predsjednik Suda mr Džerard Selman i sudije: Milenko Arapović, Vojin Bojanić, Amor Bukić, Zlatko Kulenović, prof. dr Duško Medić, Irena Mojović, prof. dr Marko Rajčević i akademik prof. dr Snežana Savić.

Broj: U-78/17

28. novembra 2018. godine 

 

PREDSJEDNIK

USTAVNOG SUDA

Mr Džerard Selman, s.r.