Ustavni sud Republike Srpske, na osnovu člana 115. Ustava Republike Srpske, člana 37. stav 1. tačka v) i člana 61. stav 1. tačka d) Zakona o Ustavnom sudu Republike Srpske (''Službeni glasnik Republike Srpske'' br. 104/11 i 92/12), na sjednici održanoj 11. jula 2018. godine, d o n i o  je

 

R J E Š E Nj E

Ne prihvata se inicijativa za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti Uputstva o načinu obračuna naknade troškova prevoza zaposlenih u ustanovama obrazovanja i kulture Republike Srpske ("Službeni glasnik Republike Srpske" broj 83/16).

 

O b r a z l o ž e nj e

Nada Dimkov iz Banje Luke dala je Ustavnom sudu Republike Srpske inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Uputstva o načinu obračuna naknade troškova prevoza zaposlenih u ustanovama obrazovanja i kulture Republike Srpske ("Službeni glasnik Republike Srpske" broj 83/16), koje je donio ministar prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske. U inicijativi se navodi da osporeno uputstvo dovodi do neravnopravnosti zaposlenih lica u ustanovama prosvjete i kulture, jer jedan broj lica dobija nakanadu za prevoz u iznosu od 100% cijene mjesečne karte u javnom prevozu, dok ostali, primjenom ovog uputstva, ostvaruju samo 60% ili 50% naknade. U pogledu visine troškova prevoza na posao i nakande koju dobija po tom osnovu davalac inicijative iznosi lični primjer, smatrajući da je predmetnim uputstvom narušeno i njeno pravo na imovinu. 

S obzirom na to da je inicijativa nepotpuna, od davaoca inicijative je dopisom zatraženo da, saglasno članu 33. Zakona o Ustavnom sudu Republike Srpske («Službeni glasnik Republike Srpske» br. 104/11 i 92/12), precizira koje odredbe predmetnog uputstva osporava, te da navede koje norme Ustava i zakona su u konkretnom slučaju povrijeđene.

Kako davalac inicijative nije postupila po nalogu Suda, odnosno nije otklonila navedene nedostatke, Sud je, na osnovu člana 37. stav (1) tačka v) Zakona o Ustavnom sudu Republike Srpske odlučio da ne prihvati inicijativu.

Ovo rješenje Ustavni sud je donio u sastavu: predsjednik mr Suda Džerard Selman i sudije: Milenko Arapović, Vojin Bojanić, Amor Bukić, Zlatko Kulenović, prof. dr Duško Medić, prof. dr Marko Rajčević i akademik prof. dr Snežana Savić.

                                           

Broj: U-99/17

11. jula 2018. godine 

 

PREDSJEDNIK

USTAVNOG SUDA

Mr Džerard Selman, s.r.