Уставни суд Републике Српске, на основу члана 115. Устава Републике Српске, члана 37. став 1. тачка а)  и члана 61. став 1. тачка д) Закона о Уставном суду Републике Српске („Службени гласник Републике Српске“ бр. 104/11 и 92/12), на сједници одржаној 23. маја 2018. године,   д о н и о   је 

 

Р Ј Е Ш Е Њ Е

 

          Не прихвата се иницијатива за покретање поступка за  оцјењивање уставности и законитости Одлуке о додјели стана на кориштење, Управног одбора МДП „Чајавец“ Холдинг, ЗДП РТУ, број: 45-2-2-12/01 од 28. августа 2001. године.

 

О б р а з л о ж е њ е

 

         Горан Зрнић из Бањалуке дао је Уставном суду Републике Српске (у даљем тексту: Суд) иницијативу  за оцјењивање уставности и законитости Одлуке о додјели стана на кориштење број: 45-2-2-12/01, коју је, 28. августа 2001. године, донио Управни одбор МДП „Чајавец“ Холдинг, ЗДП РТУ. Без навођења разлога оспоравања, давалац иницијативе предлаже да Суд испита да ли је ова одлука донесена у складу са Уставом и законом.

Оспореном одлуком је појединачно именованом трећем лицу додијељен на коришћење, као кадровски, једнособан стан у Улици браће Чубриловић 7, укупне површине 39 м2, те је утврђено да ће се на основу ове одлуке и рјешења директора о додјели стана на коришћење, са именованим радником закључити уговор о коришћењу стана (тач. I и II). У тачки III Одлуке прописано је да иста ступа на снагу даном доношења.

         Према члану 115. Устава Републике Српске, Уставни суд одлучује о сагласности закона са Уставом и о сагласности других прописа и општих аката са Уставом и законом.

         Имајући у виду садржину и правну природу оспореног акта, Суд је утврдио да исти нема карактер општег акта чију уставност и законитост, сагласно одредби члана 115. Устава, оцјењује Уставни суд. С обзиром на то да се ради о појединачном акту који се односи на индивидуално одређен субјект и на конкретну правну ситуацију, Суд, на основу члана 37. став 1. тачка а) Закона о Уставном суду Републике Српске („Службени гласник Републике Српске“ бр. 104/11 и 92/12), због ненадлежности, није прихватио дату иницијативу.

На основу изложеног одлучено је као у изреци овог рјешења.

Ово рјешење Уставни суд је донио у саставу: предсједник Суда мр Џерард Селман и  судије: Миленко Араповић, Војин Бојанић, Амор Букић, Златко Куленовић, проф. др Душко Медић, Ирена Мојовић, проф. др Марко Рајчевић и академик проф. др Снежана Савић.

Број: У-81/17

23.маја 2018. године 

 

ПРЕДСЈЕДНИК

УСТАВНОГ СУДA

Мр Џерард Селман, с.р.